Kortreist håndverkstradisjon

 

Under byggingen av det nye orgelet i Sakshaug Kirke fant de restene av et gammelt rekkverk oppe på galleriet i kirken. Fosseng Treindustri fikk oppdraget med å gjenskape rekkverket. 

Sakshaug kirke har samlet inn penger over 18 år og investert 12 millioner i nytt orgel. Det var under rivingen av noen plater at det originale rekkverket dukket opp. – Det var stort sett hugget i stykker for å få plass bak platene, som sannsynligvis hadde blitt satt opp for å hindre at noen skulle falle mellom spilene på rekkverket som sto forholdsvis spredt, forteller kirkeverge John Halvor Berg. 

Kirken så seg derfor om etter noen med kunnskap om gamle håndverkstradisjoner som kunne ta tak i restene av det gamle rekkverket og gjenskape det til å passe dagens krav til sikkerhet. Valget falt på Fosseng Treindustri. – De hadde den kompetansen som kreves, smiler kirkevergen som er storfornøyd med resultatet. 

Åpningene i rekkverket lar tonene fra orgelet slippe igjennom, noe som har mye å si for akustikken i kirkerommet og helhetsopplevelsen av orgelmusikken
— John Halvor Berg, Kirkeverge

Daglig leder i Fosseng Treindustri, Bjørn Strand forteller at å gjenskape et gammelt rekkverk i en kirke fra 1871 ikke er hverdagskost for firmaet. – Dette er jo ikke akkurat et A4-oppdrag, men vi tok utfordringen og det er morsomt å se hvordan rekkverket er med på å løfte helhetsinntrykket av galleriet og det nye orgelet. 

fosseng_benk-1.jpg

I tillegg til rekkverket, har Fosseng Treindustri bistått Sakshaug kirke med benker og skap, lagd på mål og med tidsriktig utseende. – Vi har tatt utgangspunkt i det nye orgelet, og den tidsepoken kirken er bygget. Materialene, formene og fargene skal stå i stil med det som allerede er her i kirken, men samtidig ha en funksjon som lagringsplass, sier Strand. – Vi har behov for lagring av noter og instrumenter, og benker med lagringsplass under setene er midt i blinken, legger kirkevergen til. 

 
 
 
Bjørn-Strand-web.png

Spør Bjørn om spesialproduksjon!

Etter 35 års erfaring har vi noen ess i ermet, som vi selvfølgelig deler med deg. Vi har gode tips og råd på funksjon, materialvalg og overflatebehandling.

Ring Bjørn på 975 95 007 for en hyggelig prat!

 
Snopp Designbyrå